TÜRKİYE TOPLUM HİZMETLERİ VAKFI(TOVAK) İMECE PROJESİ İLE SU KUYUMUZ VE ZEYTİNLİĞİMİZ

TÜRKİYE TOPLUM HİZMETLERİ VAKFI(TOVAK) İMECE PROJESİ İLE SU KUYUMUZ VE ZEYTİNLİĞİMİZ


12-03-202312-03-2023TOVAK'ın Kurucu Başkanı merhum Prof. Dr. Tahir Özgü, ürettiği projeleriyle yaşıyor. Tahir hocamızın 80. Doğum Günü anısına, eşi Sayın Ursula Schneider'in bir projeyi destekleme arzusuyla yaptığı bağış ve Almanya'daki kardeş kuruluşumuz TOVAK e. V. bağışçılarının da desteğiyle Kesme İlkokulu'nun yüzü güldü.

Denizbank'ın ana sponsorluğunu yaptığı TOVAK İMECE projemiz kapsamında, Şanlıurfa ili, Birecik ilçesi, Kesme İlkokulu'nun, açıldığı günden beri var olan su sorunu, sondajla su kuyusu açılarak çözüldü.

Okul onarımı ve desteğinin yanı sıra bir sosyal onarım projesi olan İMECE gelecek nesillere "Toplumsal Sorumluluk" bilincini aşılayarak devam eden bir etki yaratmayı da hedeflemektedir.

Bilindiği üzere, sürdürülebilirlik projeleri temel olarak doğa dostu modellere dayanan ekonomik kalkınma, sosyal eşitliğin tesisi ve çevrenin korunması esasına dayanmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda, okulun bahçesinin bir bölümünün köylülerin de desteği ile ekilebilir hale getirilip, temin ettiğimiz zeytin fideleriyle, gelecek yıllarda okulun ihtiyaçlarını, kendi geliriyle karşılayabileceği, bakımının öğrenciler tarafından yapılacağı bir zeytinlik oluşturuldu. Zeytin fideleri, geliriyle ihtiyaç sahibi Lise ve Lisans öğrencilerine eğitim bursu veren, kardeş vakfımız EGET Vakfı'nın iktisadi işletmesinden temin edilerek ayrı bir toplumsal fayda daha sağlanmış olundu.

Bu örnek çalışmanın detaylarını, okulunun su sorununu çözmek için bıkıp usanmadan yıllardır uğraşan Ogün öğretmenimizin duygusal mektubundan okuyalım:

"Çok değerli  TOVAK Ailesi,

Merhabalar, ben Şanlıurfa ili Birecik ilçesi Kesme İlkokulu'nda görev yapan Müdür Yetkili Öğretmen Ogün ESİN. Görev yaptığım ilkokul 2002 yılından yapılma 4 sınıf bir arada (1-2-3-4) birleştirilmiş sınıflı, tek öğretmenli bir köy okuludur. Kesme İlkokulu benim 2003-2008 yılları arasında okuduğum kendi ilkokulum, kendi köyümdür. 2008 yılında mezun olduğum ilkokuluma 2019 yılında atanıp ilk görev yerim olan Kesme İlkokulu'nda göreve başladım. Benim öğrenci olduğum zamanlarda var olan okulumuzun su sorunundan çektiğim sıkıntıları öğrencilerim hala aynı soruna göğüs germeye çalışmaktaydı. Bu soruna bir çözüm için TOVAK İMECE POJESİ'NE başvuruda bulunduk ve hemen sonra Ünal Ataman Bey'den dönüş aldık. Ünal Bey'in yönlendirmesi ile Vakıf Başkanı Ali Turan Bey ile görüşme sağladık, neler yapılabilir diye görüş alışverişinde bulunurken projeye güzellik katacak bir fikir etrafında toplandık. Eğer su sorunu çözülecekse bu suyla daha güzel işler yapılabilirdi. Okulumuzun etrafındaki boş alanlara zeytin fidesi dikmeyi ve bu fideler sayesinde okulumuza her yıl gelir sağlamayı amaç edindik.

TOVAK İMECE projesini köylülerimiz, cami imamımız ile görüşerek İMECE ruhunu anlatmaya ve köylülerin de desteğiyle var olan projemizi en güzel şekilde ve İMECE ruhuyla yapmak için herkesin katılabileceği bir tarih olan okulların 1.dönem ara tatili 12-19 Kasım tarihleri olarak belirledik. Bunu vakıftan Ali Bey'e sunduğumuzda İMECE ruhunun daha güzel bir şekilde hayata geçilmesi için uygun olduğu görüşünü aldık ve kolları sıvadık.

Artezyen kuyusu için görüşmelere başladık. Aynı zamanda yer altı suyu aramak için jeofizik mühendisi Necmettin Bey ile görüşme sağlayıp artezyen kuyusu için yer belirledik. Necmettin beyin önerisi ile ilkel yöntemlerle suyu arayan insanlar ile de iletişime geçip yer altı suyunun belirlediğimiz yerde var olma olasılığını en azından biraz yüksek tutmak isteyip 3 kişiyi de o şekilde getirttik. İlkel yöntemler olmasına rağmen mühendis beyin dedikleri ile neredeyse aynı şeyleri, aynı oranları söylediler ve bu da çok etkileyiciydi. Zeytin fidelerini dikmek için eşilmesi gereken çukurlar için kepçe operatörü Ali Bey ile görüşme sağladık ve zeytinlerimiz için çukurları hazır hale getirdik. Her şey artık hazırdı belirlediğimiz tarihi dört gözle bekliyorduk.

12 Kasımda projemize köylülerimiz ile İMECE usulüyle el ele vererek başladık. TOVAK Başkanı Ali Turan ve TOVAK Kurultay Üyesi Ahmet Karaduman Bey'in de bizzat teşrifiyle birlikte ilk etapta zeytin fidelerini diktik ve suyumuza ulaşmak için heyecanlı bir şekilde beklemeye koyulduk. 4 gün süren sondaj çalışmasıyla suyumuza ulaştık. Çok mutluyduk hemen heyecan içerisinde malzemeleri temin edip dalgıcımızı artezyen kuyumuza bağladık. Suyu görünce çocukların yüzündeki tebessüm köylülerin mutluluğu görülmeye değerdi. Artık okulumuzun böyle bir sorunu kalmamıştı ve hatta artık okulumuz kendi kendisine yetebilecek kadar ödeneğe sahip olacaktı. Bu güzel duyguları tarif etmek o kadar zor ki.

Projemize maddi katkılarıyla destek veren değerli bağışçımızın, bizleri görmediği halde bizlere itimat ederek destek sunması İMECE'nin ayrı bir güzelliği ve insana ne kadar değer verdiğinin göstergesidir. Birlikte hareket ederek insanların ne kadar zor olursa olsun bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğinin ve birlikten güç doğduğunun çok güzel bir örneğini bizlere gösterdi. Apartman hayatının insanları birbirinden uzaklaştırdığı, komşunun komşudan haberdar olmadığı günümüz medeniyet dünyasında TOVAK'ın çok uzak diyarlardan bizlere yalnız olmadığımızı göstermesi, yardımlaşma gücünün büyüklüğünü bizlere tattırması, birlikte çok güçlü olduğumuzu ve bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğimizi gösterdi.

Böylece velilerimiz, imamımız ve öğretmenimiz (ben) ortak bir amaç doğrultusunda bir araya geldik. Projenin başladığı ilk günden  bittiği güne kadar yılmadan canla başla çalıştık. Uzun bir zamandan beri bir amaç için bir araya gelmeyen velilerimiz bu proje sayesinde birlikte çalışıp bir ürünün ortaya çıkma zevkini birlikte tadıp birbirlerine zaman da ayırmış oldular.

Projemiz kapsamında emeği geçen;

Öncelikle, TOVAK VAKFI Kurucu Başkanı merhum Prof. Dr. Tahir ÖZGÜ hocamızın eşi ve aynı zamanda ana bağışçımız; Ursula Schneider ÖZGÜ'ye ve çalışmamıza Almanya'dan ilave maddi destek sağlayan TOVAK e.V. derneği bağışçılarına,

TOVAK İMECE Projesi Ana Sponsoru olan Denizbank'a,

Ali TURAN Bey'e, Ahmet KARADUMAN Bey'e, Ünal ATAMAN Bey'e, Denizbank adına gelip görüntüler alan Emre GÜVEN Bey'e, suyun yerini tespit etmemize yardımcı olan Jeofizik Mühendisi Necmettin Bey'e ve Hüseyin Bey'e, kepçe operatörü Ali Bey'e, Kesme Köyü Cami İmamı Hasan KAYA'ya, değerli velilerime, çalışmalara fiilen katılan; önceki dönemlerde mezun ettiğim ve halen öğrenim görmekte olan çocuklarıma.... Emeği Geçen Herkese Çok Teşekkür eder minnet duyarım.

Saygı, sevgi ve selamlarımla,

Ogün ESİN
Şanlıurfa Birecik Kesme İO. Müd. Yet. Öğr."



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi